Veltlínské zelené - 2022 - Suché - Jakostní víno
Veltlínské zelené z Pálavy od Vinařství Jiří Šilinek z Pavlova je za nás nejlepší Veltlínské zelené ročníku 2022 v řadě jakostních vín. Neskutečný poměr cena vs. výkon!
Kategorie: | Suché víno |
---|
Veltlínské zelené z Pálavy od Vinařství Jiří Šilinek z Pavlova je za nás nejlepší Veltlínské zelené ročníku 2020 v řadě jakostních vín. Do kapsy si bez nadsázky strčí i 3/4 přívlastkových veltlínů. Krásné tělnaté víno s výraznou kořenitou příchutí. Má světle zelenou až zelenožlutou barvu, svěží, pronikavou vůni, střední tělo, svěží, vyváženou chuť s ovocnými tóny a s vyšším obsahem příjemných kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat lipový květ, jemně hořké mandle, muškátové tóny, pepř a nádech dozrálého exotické ovoce. Neskutečný poměr cena vs. výkon!
Obsah alkoholu | 13,0 % |
---|---|
Obsah kyselin | 6,8 g/l |
Přívlastek | Jakostní víno |
Ročník | 2022 |
Obsah cukru | 0,3 g/l |
Viniční trať | Stará hora |
Barva vína | Bílé víno |
Objem | 0,75l |
Zbytkový cukr | Suché |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Jiří Šilinek bylo založeno v roce 1990 a navázali na mnohaletou tradici pěstování révy vinné a výroby vína na Pálavě. Profilují se jako rodinný podnik s roční produkcí do deseti vagónů hroznů. Vinice mají ve vybraných viničních tratích na pálavských svazích a tyto se vyznačují vysokým obsahem volného vápna v půdě. Tato skutečnost dává vínům nenapodobitelnou minerální dochuť. Vinohrady mají v programu Integrované produkce. Hrozny jsou zpracovány reduktivní metodou. Po alkoholové fermentaci a vyškolení zrají naše vína v ležáckém sklepě. Vína se vyrábějí moderní reduktivní metodou přinášející ovocité aromata. Červená vína se vyrábějí ve vinifikátorech nejprve studenou macerací bez fermentace a následnou teplou fermentací. Tato vína zrají před lahvováním v klasických i barikových sudech. Jsou tradičními výrobci vín ledových a slámových.
Při sběru odrůd révy vinné se snaží o maximálně šetrné zacházení s hrozny. Ty převáží v co nejkratší době z vinice do zpracovatelského sklepa. Vinný mošt lisují v pneumatických lisech po maceraci při zchlazeném rmutu.
Odrůda Pálava byla dokonce vybrána jako mateční vinice pro množení této odrůdy. To je obrovský úspěch a zhodnocení dlouholeté precizní práce.